Lot
over Boeken

De vriend voor in je tas

time to momo gidsen in een rugzak

Waarom ik nog steeds reisgidsen koop.

Pinksteren is voorbij, dus de laatste landerige eindjes voor de zomervakantie zijn aangebroken. De plannen voor de vakantie zijn gemaakt, campings gereserveerd, vluchten geboekt… whatever. Tijd voor voorpret. 

Voor mij hoort daar het kopen van een reisgids bij. Nog steeds. Ook in deze tijden van google, instagram en overal wifi. De reistips bevolken de sociale media, iedereen fotografeert de hoogtepunten en geeft sterren aan de bezienswaardigheden. Maar ik kijk liever in een boekje.

Ouderschap

Reizen is in een bepaald opzicht net als moeder worden. Je betreedt onbekend gebied, maar de meeste mensen hebben het al eens gedaan of hebben het in hun omgeving gezien. Iedereen heeft er een mening over en iedereen denkt dat hun ervaring van toepassing is op anderen. 

Na de geboorte van onze eerste gaf onze nuchtere, Groningse kraamverzorgster op de laatste dag een advies dat me tot de dag van vandaag is bijgebleven: kies één iemand die je vertrouwt en luister alleen naar diens adviezen over je kind. 

Dat heb ik gedaan. Te midden van het gekrakeel over wat het beste was voor mijn kind of hoe men moet opvoeden, luisterde ik steeds naar één iemand. Mijn kinderen zijn nu 19 en 15. In de loop van de jaren koos ik nieuwe adviseurs, voor elk kind, voor elke fase. De leidster van het kinderdagverblijf. De vader op de basisschool. De medewerkster van het ouder-kindcentrum. De tante. Deze zeer verschillende mensen hebben een ding gemeen: ze hebben een visie op mensenkinderen die ik deel en wil kunnen toepassen op mijn opvoeding.

Helaas ken ik niet in op al mijn reisbestemmingen gelijkgestemde reizigers. Daarom koop ik een reisgids die bij mijn manier van reizen past. Een wijze vriend voor in mijn tas. 

Niet alleen maar Time to Momo

Voor mij, stedentripper, snuiver van lokale cultuur, zijn dat de gidsjes van Time to momo. Elke gids heeft andere auteurs, maar hetzelfde stramien: wandelingen door de stad langs bezienswaardigheden, leuke plekken om te eten en te winkelen. Naast wandelingen langs de highlights zijn er routes langs de minder toeristische wijken en plekken. De wandelingen dienen me tot inspiratie. Ik neem er een als uitgangspunt en ga daarmee in de hand dwalen. En nooit stelt Time to momo teleur! In Berlijn vond ik een fantastisch underground vegetarisch restaurant, in Parijs leidde het hotel uit het gidsje tot een onvergetelijke avond in een eetcafé, in Madrid vond ik een plek waar ik me thuis voelde en in Lyon liep ik verborgen steeg na verborgen steeg af. En zo kan ik doorgaan…

Dit is geen gesponsorde advertentie voor Time to Momo. Van mij hoef je hierna niet naar de winkel te rennen om alleen nog maar momo-gidsjes te kopen. Het is wel een pleidooi om te zoeken naar de reisgidsenreeks die bij jouw manier van reizen past. Advies daarover nodig? Ga naar je lokale (reis)boekhandel! Of boek bij mij een boekenspreekuur, dan stellen we ook nog een leeslijst voor je vakantie samen. 

Fijne voorpret!