Lot
over Boeken

Dans dans dans

diep lezen cursus

‘Wat zeg je? Díep lezen? Wat is dat?’ Ik geef de cursus DIEP LEZEN nu 7 jaar en nog steeds vind ik het moeilijk om uit te leggen wat het is als mensen het niet intuïtief snappen.

Het is moeilijk, want er zijn zoveel verschillende invalshoeken om het uit te leggen. Ik geef er twee: de korte en de literaire. In één zin is het: bewuster lezen om meer uit je boek te halen. 

Poëtisch gezegd is het: leren dansen. Eén van de motto’s die ik gebruik bij de cursus is een citaat van Moshin Hamid. Hamid is de schrijver van fantastische boeken als Exit West en The Last White Man. In een interview over dat eerste boek zegt hij: ‘Ik schrijf maar een half boek. De lezer schrijft de andere helft. De tekst danst. De lezer danst. Samen dansen ze.’ 

Dansen kan iedereen. Niet iedereen kan goed dansen, maar iedereen kan dansen. Desalniettemin komt er veel kijken bij dansen, zeker als je het goed wil doen. Je leert technieken aan, oefent je lichaam, leert jezelf en je danspartner kennen, je onderzoekt dansstijlen en vind er een paar die je liggen en op een dans merk je dat je het onder de knie hebt. En misschien kan je op een gegeven moment ook uitleggen waarom je de ene stijl boven de andere verkiest. Vanwege ritme, de mogelijkheden van je lichaam, de muziek waarmee je bent opgegroeid, de partners met wie je eerder hebt gedanst…

Net zo is het met lezen. Iedereen kan lezen, maar als je plezier hebt in lezen dan is het heerlijk om er beter in te worden, om jezelf erin te ontwikkelen. Dat doen we bij DIEP LEZEN. We maken onszelf een waardige danspartner voor de teksten die we lezen. 

Het belangrijkste dat ik probeer te ontwikkelen bij deelnemers is bewustzijn van het lezen. Wat gebeurt er wanneer je aan het lezen bent? Wat veroorzaken die zwarte tekentjes op de pagina in jouw hoofd? En hoe komt dat? Net als bij leren dansen zijn er veel onderdelen: jouw eigen achtergrond als mens en lezer, het soort boeken dat bij je past, de techniek van het lezen in verschillende lagen… elke avond behandelen we een ander onderdeel hiervan. Zo worden de deelnemers bewustere lezers. Als ik het goed doe gaat iedereen op zijn eigen manier bewuster lezen, want de cursus is geen tangoles, maar een brede inleidende cursus ‘lezer worden’.

Heerlijk! Ik verheug me nu al op de glimmende ogen en de krakende hersenen in het najaar. Hoop op weer zulke enthousiaste deelnemers als dit voorjaar. Dat ze na elke avond tegen me zeggen: ‘Dankjewel voor weer een inspirerende avond!’

Nieuwsgierig geworden? Meedoen? Kijk op de cursuspagina of op een van de locatie hieronder voor data en inschrijfmogelijkheden in Rotterdam (Boekhandel Maximus), Leiden (Boekhandel Kooyker) en Zaandam (Cursushuis Fluxus) vanaf september.