Lot
over Boeken

Boekenweek: Bij ons in de familie

Ah vakantie! Na het afronden van Over het water en het opstarten van Lot over Boeken ging ik even op vakantie. Per trein door Europa met als verste bestemming Madrid. Daar bezocht ik Luc, ex-werknemer van Over het water, mede-podcastmaker en kind. Oh, wat is de trein toch een goed vervoermiddel voor een boekenwurm!

Ik bezocht onderweg Parijs, Lyon, Montpellier en Valence. Op bankjes in parkjes in prille lentezon las ik en in cafés met koffie of lichte witte wijn en attente obers. Heerlijk! Heerlijk! Ik las 7 boeken in 10 dagen.

De verrassing van de vakantie:

De grootsheid van het al van Raoul de Jong (eerste uitgave 2013)

Hij wandelde zonder voorbereiding naar Marseille en schrijft er vrolijk, liefdevol en enthousiast over, zelfs wanneer het tegenzit. Een aanrader.

Maart is de maand van de Boekenweek. Toen ik de winkel had gaf me dat stress. Van boekhandels wordt veel verwacht tijdens de Boekenweek. Door klanten, uitgeverijen, de media… Het moet feest zijn, er worden activiteiten verwacht en dan nog het thema! Elk jaar bedenkt het reclamebureau van het boekenvak, het CPNB er een. Ik herinner me nog het thema Duitsland en een andere boekhandel waar het personeel gekleed ging in lederhosen en dirndl-jurkjes…

Dit jaar is het thema ‘Bij ons in de familie’. Dit jaar heb ik geen stress, maar ik kon niet laten tips te verzinnen…

Een makkelijk thema: de meeste boeken gaan in zekere mate over familie. Handig! Maar toen ik erover ging nadenken bleef het stil in mijn hoofd. Alle boeken die bij me opkwamen gingen over disfunctionele families, toch niet echt gezellig. Gelukkig bood de boekenkast uitkomst.

Daar vond ik Het zigzagkind van David Grossman, een feelgood familieroman. Het is tijd voor Nono’s Bar Mitzwa. Hij wordt in aanloop naar deze feestelijke dag  door zijn vader en de huishoudster (van wie Nono hoopt dat ze zijn moeder wordt) op de trein gezet naar zijn vervelende oom. Wat een onrecht! Hij heeft toch niets fout gedaan? Onderweg echter gebeurt er van alles waardoor hij familiegeheimen en familieleden op het spoor komt… De kunst van Grossman is dat hij de magie van het kinderdenken heeft vastgehouden in een boek voor volwassenen. Jammer genoeg heeft het boek al 12 jaar hetzelfde lelijke omslag, maar gelukkig is het nog in druk!

Wat is familie?

In Het zigzagkind gaat het om de vraag wat familie is. Zijn dat mensen met wie je een bloedband hebt of mensen bij wie je thuis bent? Voor mij is familie dat tweede. Een thema dat in mijn leven speelt, maar zeker ook in de huidige samenleving bij veel  gezinsverbanden.

Eke Krijnen, vaste klant van Boekhandel Over het water, schreef Een echte ouder over moderne vormen van familie. Haar uitgangspunt is haar eigen situatie: zij en haar partner hebben twee kinderen met een bevriende man. Ze zijn alle drie de ouders, maar dat past niet in onze regelgeving en het maatschappelijk denkraam.  Het kreeg 4 ballen in NRC. Ik ben het aan het lezen.

Ook mijn tip uit de vorige nieuwsbrief gaat over familieliefde tussen mensen die geen bloedband hebben: Pleegkind van Claire Keegan. Daar noemde ik ook een roman over bloedverwanten: Vertel het niet aan je broer van Meir Shalev. Inmiddels las ik het uit. Twee broers brengen elk jaar één nacht drinkend en pratend door, wanneer  de een de ander vanuit Amerika opzoekt. Hun band is overduidelijk, hun karakters schuren en toch houden ze vast aan dit ritueel, jaar na jaar. Met alle liefde, gebbetjes en irritatie die erbij horen. Geen perfecte roman, maar in zijn onafheid een levensecht verhaal over familie.  Zie ernaar uit om dit boek te bespreken in de Huiskamerleesclubs!

Nog eentje! Zonder familie!

Bij Das Mag verscheen in januari Moderne natuur van filmmaker Derek Jarman (1942-1994). Het verscheen in het Engels in 1991. Ik las het toevallig vorig jaar en nu is de vertaling dus uit.

Hij schreef in 1989-1990 een dagboek over zijn tuin op de rand van zee en land, onder de rook van de kerncentrale van Dungeness, Engeland. Hij verwerkt in het dagboek ook zijn HIV-diagnose.  Zeer de moeite waard, dit kleinood van leven, zowel plantaardig als menselijk, tegen de klippen op.